onsdag 27 februari 2013

Härlig dag !

Foto: Oscar Mårtensson
Var nere vid ån idag. Redan när jag kom ner till vattnet kände man att våren är nära. Jag började fiska, egentligen utan några förhoppningar om att få fisk. Men bara känslan av att stå i det fina vädret och höra fåglarna kvittra är ju underbart. På några delar av ån visade sig till och med en del insekter ovan för vattenytan. Men det är fortfarande för kallt i vattnet för att fisken ska röra sig speciellt mycket. Förhoppningsvis töar snön snart bort och temperaturen i luften och i vattnet stiger en aning till så fisken sätter igång att vaka och man får uppleva de skånska åarna när de är som bäst.

/ Oscar-Raintroutfly








fredag 22 februari 2013

Veckans tips

Vecka 8

Tänk dig att det är en varm kväll i slutet av augusti. Du beslutar dig för att ta ditt flugspö och gå ner till närmsta å. När du kommer ner ser du att det kläcker en massa sländor som fisken går och plockar konstant. Problemet är bara det att du är osäker på hur du ska presentera torrflugan på bästa sätt.
I denna vecka ska vi förklara just precis detta.

tisdag 19 februari 2013

Facebook

För er som inte redan vet om och har gillat vår Facebooksida så hittar ni den här http://www.facebook.com/pages/Raintroutfly/200136840123140 här får ni direkt information om allt som händer här på bloggen. Det ända ni behöver göra är att trycka på gilla så garanterar vi er att ni inte missar något i framtiden.
// Raintroutfly

måndag 18 februari 2013

Verkaån


De två senaste dagarna så har vi ägnat tiden åt att fiska av en sträcka i Verkaån och även hunnit med en hel del bindande.
Söndagens fiske påbörjades med stora förhoppningar och en bra känsla i kroppen, vädret var helt okej och temperaturen låg runt 0 grader. Timmarna gick och fisket verkade helt dött, inte någon av oss hade känt eller ens sätt  en antydan till fisk under dagen. Tårna hade kylts ner och vi bestämde oss för att ta en paus och grilla lite korv och där efter ge dagens fiske en sista chans.
Efter att fått lite varm mat i sig så var man på nytt sugen och förhoppningarna var som på nytt födda igen.

fredag 15 februari 2013

Veckans tips

Vecka 7

Det finns många olika sätt att fästa/knyta på tafsen på fluglinan här nedan kommer vi att ta upp några exempel och även avsluta med min personliga favorit.
Här har vi en väldigt enkel och simpel lösning med en slags "nätstrumpa" med  en ögla att fästa tafsen i  . Detta sker genom att man trär igenom den ena öglan genom den andre som på bilden.

På en del av de nya linorna så finns det redan en färdig ögla så att man slipper "strumpan".

Den andra varianten är att helt enkelt använda sig av en vanlig nålknut för att knyta på tafsen på fluglinan, kolla länken för en väldigt bra animerad beskrivning på hur man gör en nålknut.

http://www.youtube.com/watch?v=wdw1VPur1vk

Här kommer min egen personliga favorit (hoppas bilderna är tillräckligt tydliga för att förstå)

fredag 8 februari 2013

Veckans tips

Vecka 6


Tänk dig att du kommer ner till din hemma å, eller varför inte ett helt nytt ställe som du aldrig tidigare varit på. Du smyger runt lite längs ån och letar vak. Men du hittar inga. Du ser dock att där står en hel del fina öringar och äter i strömmen. Men inte något torrt. Utan små konstiga larver som åker med strömmen. Dessa kallas för nymfer. Nymfer är stadiet av en insekt innan den flyger. Den är alltså en slags larv som lever på botten av antingen en å eller en sjö. Att imitera en nymf kan både vara mycket enkelt men det kan också vara näst intill omöjligt. Det är när fisken är extremt selektiv som de är så svåra att lura. I denna veckans tips ska vi försöka förklara hur man gör när fisken inte står och vakar konstant eller i vissa fall inte vakar alls, utan bara står nere i strömmen och plockar nymfer.

fredag 1 februari 2013

Månadens specialmönster Februari

En verklig favorit bland havsöringarna!! Kolla "Månadens Special Mönster" för en mer detaljerad beskrivning på flugan och även en steg för steg bindbeskrivning.

Veckans tips

Vecka 5

Vi är nu inne i februari månad och vecka 5. Vi kommer från och med nu publicera ett tips i veckan varje fredag. Det kommer att variera från korta små tips till lite längre utläggningar, om allt från flugbindnings tips till vad man ska tänka på när man fiskar.

Veckans tips denna vecka kommer att handla om hur du bäst närmar dig en fisk du ser i vattnet.



UA-49278834-1