fredag 29 mars 2013

Veckans tips

Vecka 13

Den här veckan kommer vi att ta upp två typer av knutar som man kan använda sig av när man skarvar tafsar. Detta är två kända knutar som många professionella sportfiskare använder sig av och som är mycket starka om man gör dem på rätt sätt. Ska man skarva två tafsar med lite större tjockleks skillnader så rekommenderar jag "Uni knut/Dubbel Grinner knut" som jag visat sig vara starkare och säkrare då. För övrigt så har jag under mycket lång tid använt mig av "Blodknuten" som enligt många sägs vara den absolut starkaste skarvknuten man kan ha, den blir också väldigt smidig och konformad på båda hållen så att den får en bra ergonomi. Här under följer bilder som är väldigt tydliga och lätta att följa på vardera knut:

fredag 22 mars 2013

Veckans tips

Vecka 12

Denna veckan kommer vi att ta upp några saker man bör kolla när man anländer till ett nytt vatten där man inte har en aning om vad man ska fiska med. Situationen dyker ofta upp när man står där, med vattnet framför sig och man har inte en aning om hur livet i vattnet ser ut. Hur är insektslivet? Hur är fiskbeståndet? När kläcker vad och vad brukar fisken äta?

Många av dessa frågor är oftast väldigt svåra att svara på och kräver ofta en långerfarenhet vid just det vattnet, för att ha "full koll" på vad som funkar best. Några saker man alltid borde göra när man kommer till ett nytt vatten är att kolla av sträckan/platsen eventuella ståndplatser, lyfta på stenar och leta efter liv i och runtom vattnet. 
Här kommer en liten check lista som kan var bra att kolla av när du kommer till ett nytt vatten:

fredag 15 mars 2013

Veckans tips

Vecka 11

Oscar med en härlig öring tagen på fjädermygg.
Denna fisk är dock en vild fisk och är
alltså inte tagen i en P&T sjö!

När värmen börjar stiga på våren och de små gröna knopparna börjar visa sig, likadant när den sjunker på sensommaren och löven sakta börjar gå över till den allt mer rödaktiga tonen, då ställs vi flugfiskare inför nya utmaningar. Många säger och tycker att regnbågsfisket på hösten och på våren är den bästa tiden. Så är det kanske, i de regnbågsdammar/sjöar där fiskaren tar fisk på stora färgglada flugor, de tar då av ren reaktion. Men det finns också regnbågsdammar där fisken gått en längre period och har hunnit anpassa sig till en naturlig miljö. Med en bra fiskemetod och ett bra flugval kan du locka fisken till hugg. I denna vecka ska vi fördjupa oss lite mer i fjädermyggsfiske, mestadels under eller i vattenytan.

torsdag 14 mars 2013

Fjädermyggpuppa

Bunden av: Robin Andersson


Fjädermyggen är framförallt regnbågens grundföda som finns i stort sett alla vatten året om. Fjädermyggen kläcker under hela fiskesäsongen, från och med islossningen och ända fram till isen lägger sig igen. Det finns till och med arter som kläcker hela året, alltså även när det är is. Anledningen är att de har en vätska i kroppen som heter glykol. Glykol är en sorts alkohol som då alltså klarar även minusgrader. Fjädermyggen kan vara riktigt svåra att imitera då de oftast är så små att det inte finns eller går att binda i de storlekarna, men trots det så är där en del större mönster som faller fisken i smaken riktigt ofta och här är ett av dem. Detta mönster är i stort sätt helt inspirerat från ett mönster av Johan klingberg som jag själv har fiskat med ett par säsonger men mycket bra resultat. Precis som många andra imitations nymfer så har det för mig handlat mycket om sakta, sakta hand twist för att locka även de mest svårflörtade fiskarna till att ta. Det gäller speciellt när det blir varmare i vattnet, nu på våren och på hösten så kan man prova en lite snabbare handtwist då fiskarna oftast är mycket piggare.


fredag 8 mars 2013

Veckans tips

Vecka 10

Denna vecka kommer vi att ge lite banbrytande tips för att du ska lyckas ännu bättre med ditt fiske...

Utan inbördes ordning!
  1. Variation! Variation är nyckelordet för att lyckas en seg sommardag då fisken inte väljer att ta.

    1.1 Byta fluga ofta, tar inte fisken efter att du stått och nött på ett och samma ställe så är det oftast läge för ett flugbyte.

    1.2 Variera hemtagningen prova allt från långsam, långsam handtvist till långa snabba drag. Skulle du få fisk så har du troligtvis hittat en bra hastighet och teknik på hemtagningen, då är det bara att fortsätta. 

måndag 4 mars 2013

Liten ändring.

Som ni kanske sett har vi ändrat om lite bland våra bindbeskrivningar och lite annat, men från och med nu så ska det vara som denna nya uppdatering :)

Simma lugnt / Raintroutfly

Spider


Bunden av: Robin Andersson

Spidern är en våtfluga som är mycket effektiv både i stilla och strömmande vatten för både Öring och Regnbåge. Flugan fiskas antingen fridriftande i strömmen eller mycket, mycket långsam  handtvist i stilla vatten. flugan kan bindas i alla möjliga storlekar och färg kombinationer. En solklar fluga i min ask som alltid levererar och som dessutom är mycket lätt att binda.

Harörenymf (Orange) Variant



Bunden av: Oscar Mårtensson
Haröre nymfen är en av mina favoritflugor. Inte bara för att den är lätt att binda och att du kan binda den på så många sätt och med så många olika färgkombinationer. Du kan välja om den ska vara förtyngd eller inte osv. Jag har valt att binda denna fluga i orange. Den är extremt effektiv på regnbåge iströmmande vatten, men funkar även jättebra för öring i de flesta bäckar. 

Pheasant Tail


Bunden av: Robin Andersson
Pheasant Tail nymfen bunden med koppartråd istället för bindtråd precis som Frank Sawyer en gång i tiden gjorde. Pheasan tail nymfen är skapad av Sawyer och är en av de äldsta och mest kända flugorna som finns. Den ska imitera flera arter av Baetis familjen. Den ska helst fiskas sakta, sakta precis under vattenytan eller så låter man den sjunka och drar den långsamt upp mot ytan som en naturlig insekt. Jag binder denna flugan utan ben precis som Sawyer en gång i tiden gjorde, detta för att den naturliga nymfen fäller in benen när den simmar och då inte har någon speciell funktion.

F-fly

Bunden av: Robin Andersson
F-fly är en imitation av en nattslända men kan också imitera många andra insekter som Ex. Ett litet fjädermygg som hänger ner djupt i ytfilmen. En F-fly kan locka de allra kräsnaste regnbågarna till hugg en varm sommar dag då man redan gått igenom alla tänkbara torrflugor i asken och letar efter den rätta. F-fly:n brukar jag binda i storlekarna 14-20 men valde storlek 14 nu för att förtydliggöra bind beskrivningen lite extra. En F-fly i storlek 18-20 är nog den flugan som bäst kan imitera de allra minsta insekterna som fjädermygg.

Klinkhammer (Olivgrön)


Bunden av: Robin Andersson

Klinkhammern är en given fluga i asken och funkar kanon på både Öring, Harr och Regnbåge.Flugan fiskas antingen fridrifftande i strömmande vatten eller med små ryck som sätter lite rörelse på flugan lite då och då vid fiske i stilla vatten. Flugan imiterar en insekt som hänger ner i ytfilmen för att efterlikna en framväxande insekt.

Baggen



Bunden av: Oscar Mårtensson
Baggen ska imitera en skalbagge. Ryggskölden av foam gör att den flyter bra. Den fiskar bra på både regnbåge och öring. Jag fiskar den gärna långsamt. Ungefär såhär: Låt den ligga på vattenytan gör 2-3 småryck. Låt den ligga still osv. 

söndag 3 mars 2013

Årets första stationära öring!!

Dagen började perfekt! Strålande sol och relativt varm för årstiden. Vid 11.00 tiden gick jag en runda längs ån och bara njöt. Jag blev bara mer och mer sugen på att hämta spöet och lägga några kast. Jag återvände hemåt och några timmar senare var jag nere med flugspöet igen. På änden av tafsen knöt jag på en oliv Harörenymf med en guldskalle. Förhoppningarna var höga och jag börja fiska av åns alla tänkbara ståndplatser. Efter ett tag bytte jag ställe och valde att gå uppströms cirka 200 meter till ett lugnare parti. Och då, på första utlägget tog en fin liten öring flugan. Kampen varade inte länge och efter ett snabbt foto återsattes den tillbaka till friheten. Jag kände mig nöjd med dagen och började sakta gå hemåt! Nu hoppas vi bara att det går mot vår och inte faller tillbaka till minusgrader och snö.

/ Oscar-Raintroutfly

fredag 1 mars 2013

Veckans tips

Vecka 9

Brukar ni använda UV-lim till att laga vadarna eller till att förstärka knutar?

Här kommer ett nytt användningsområde...

Efter det att jag började binda Czech nymfer så har också användningsområdena för UV-limet ökat. Det är ett perfekt hjälpmedel när man vill förstärka och få en glansig yta på till exempel en ryggsköld på en Czech nymf. Jag använder detta mer och mer inom just flugbindning och då speciellt till nymfer, i vissa fall istället för lack och superlim.

Här hittar ni ett Czech nymf mönster som jag använder UV-limet till, för att få en bra slut-finish på flugan. Månadens Special Mönster (Mars)

UA-49278834-1